torsdag 5. november 2015

Review: Eclipse i mai av Gert Nygårdshaug

Tittel: Eclipse i mai
 
Sjanger: Roman
 
Først utgitt: 2015
 
Denne utgaven utgitt: 2015
 
Forlag: Juritzen forlag
 
Sider: 285
 
ISBN: 978-82-8205-827-8
 
Kilde: LeseeksemplarForlaget om boken

Vi møter nordmannen Gudolv Gudvolden som elsker litteratur og arbeider med oversettelser av europeiske klassikere. Men det er ikke dette han lever av: Han er leiemorder og drar nå ut på sitt 8. oppdrag. Etter dette oppdraget har han bare to igjen.
I Gudolv Gudvoldens fortid skjuler det seg en tragisk historie som etter hvert rulles opp.

Parallelt møter vi en ung tyrkisk mann og matematikklærer, Haydir Temir, som etter å ha opplevd grusomheter i sitt hjemland flytter med sin lille familie til Tyskland. Her blir heller ikke tilværelsen slik han hadde tenkt seg.
Skjebnen til disse to unge mennene styrer mot en dramatisk finale. En slutt som også kan romme en tolkning av vår egen tids mørke, der motsetninger i kultur og religion har fått skremmende følger. /Juritzen/

*****
Dette var min første Gert Nygårdshaug bok, og selv om det tok meg litt tid å komme inn i hans skrivemåte, så likte jeg boken veldig godt. 

Boken handler om to mennesker med helt ulike bakgrunner. Hovedpersonen heter Gudolv Gudvolden og han jobber som leiemorder og oversetter. Etter at familien kom i stor gjeld, signerte han seg opp som leiemorder i 10 år. Kun et oppdrag i året. 
Jeg er skyldig.
Men ikke på den måten du tror.
Jeg burde tidligere ha kjent min plikt.
Enda høyere burde jeg ha kalt det onde ondt.
Jeg venter for lenge med min dom.
Men jeg advarte. Men ikke tydelig nok.
Og i dag vet jeg hva jeg var skyldig i./s.12/
Haydir Temir er vår andre hovedperson. Han er lykkelig gift, elsker matematikk og er lærer i det. Haydir er en av mange som blir tvunget til obligatorisk tyrkisk militærtjeneste. Kurdere mot tyrkere. Haydir, som ikke har noe som helst imot kurdere, gjør noe han ikke har lov til som vil påvirke resten av hans liv. 

«Jeg er en zebra,» sa plutselig Haydir Temir høyt og stirret på avhørslederen. «Hva behager?» Denne så forbauset på ham.
«De sa at når De hørte hovslag, tenkte De hest og ikke sebra. Jeg er en sebra.» /s.251/
Av de to hovedkarakterene var det Haydir som holdt min interesse. Med hans høye familieverdier og hva som er rett og galt i en verden med krig var den hans perspektiv som fikk meg til å lese videre i boken. Det var interessant å se hvordan forfatteren fikk Gudolv og Haydir sine liv var flettet sammen på en måte som var ubevisst for begge to. 

Forfatteren: 

Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset. Han har et omfattende forfatterskap bak seg.
Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 37 bøker i ulike genrer;
I 1996 fikk han Cappelenprisen, og i en lytteravstemning på NRK  i 2007 ble hans roman Mengele Zoo kåret til ”Norges beste bok gjennom tidene”. /Juritzen/

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

© My Secret BookNook 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis