torsdag 5. mars 2015

Review; Jane Eyre av Charlotte Bronte (Lydbok)

Tittel: Jane Eyre

Sjanger: Roman/klassiker

Forlag: Cappelen Damm

Først utgitt: 1847

Denne utgaven utgitt: 2010

ISBN: 9788202317133

Oversatt av: Ottar Bertelsen

Lest av: Marika Enstad

Kilde: Kjøpt selv

Forlaget om boka: 

Foreldreløse Jane Eyre har ingen lett start på livet. Hun vokser opp hos sin velstående, men iskalde tante. Vesle Jane blir fullstendig neglisjert og til slutt sendt av sted på kostskole. Som ung kvinne og alene i verden må hun skaffe seg arbeid, og begynner som guvernante på det enorme godset Thornfield Hall. Det eies av den gåtefulle Mr. Edward Rochester. Jane trives i sine nye omgivelser, og hjertet hennes banker ekstra for sin arbeidsgiver Men de dystre gangene i Thornfield bærer på store hemmeligheter. En natt oppdager Jane at det brenner i Rochesters soverom, og at godseierens liv er i fare. Klarer hun å vekke ham i tide? Og hvem står bak brannen?


****

Jeg er ikke sikker på om jeg kan si noe om denne boken som ikke har blitt ytret før. Men jeg kan si at jeg faktisk ble overrasket over hvor godt jeg likte denne boken! Jeg leste Wuthering Heights av Emily Bronte i høst og forelsket meg helt i den romantiske men samtidig gotiske historien til Catherine og Heathcliff. Men jeg må nok innrømme at jeg likte Jane Eyre bedre!

Dere kjenner sikkert til historien; Jane Eyre som er foreldreløs og ender opp med å måtte bo hos sin ufordragelige tante som sender Jane på en skole. Det er vanskelig til å begynne med, men Jane vokser til slutt opp til en selvstendig og intelligent kvinne. Hun får etter hvert jobb som guvernante hos den bryske herr Rochester, og når hun senere oppdager at hun har fått følelser for ham blir ikke ting enklere. Jane vil ikke være i et forhold uten likeverd og full åpenhet, men hun føler at Rochester skjuler noe for henne. Hva skal hun gjøre? 

Jeg visste faktisk ikke så mye om boken før jeg leste den, utrolig nok. Jeg visste at det var en kjent klassiker og at den hadde om kjærlighet og kampen for uavhengighet. Charlotte Brontë skriver helt fantastisk og hun klarer å fenge leseren igjennom hele romanen. Ikke en eneste gang syntes jeg at det var kjedelig eller at jeg var usikker på hva som skjedde i historien. 

Denne romanen kommer aldri til å gå av motet, og jeg vil si at alle burde lese denne romanen minst en gang i livet! Du vet rett og slett ikke hva du går glipp av hvis du ikke leser den.

Filmatiseringen: 

Denne filmatiseringen er fra 2011 med Mia Wasikowska og Michael Fassbender i hovedrollen. Det finnes selvsagt mange andre filmatiseringer, men det var denne jeg fant først! Må si at jeg var litt skuffet over denne filmatiseringen! Jeg syntes de hadde framstilt Jane sin skoletid som svært negativt og forferdelig, noe det ikke var. Jane hadde faktisk et veldig godt forhold til bestyreren der, og hun ble jo lærer der når hun var ferdig på skolen.. 
Hvis noen andre har sett en annen filmatisering som var god, let me know!





Om Forfatteren:

Charlotte Brontë (1816-1855) var en britisk forfatter, og var den eldre søsteren til forfatterne Anne og Emily Brontë. Hun lot seg flere ganger inspirere av sitt eget liv i arbeidet sitt. Hun skrev under pseudonymene Lord Charles Albert, Florian Wellesey og Currer Bell (hun brukte sistnevnte til Jane Eyre). Hun døde i en alder av 38. Wikipedia

2 kommentarer:

  1. Jane Eyre er en av mine favoritt klassikere. Jeg elsker handlingen, karakterene og stemningen rundt det hele. Jeg liker veldig godt filmatisering fra 2006. Den synes jeg var veldig bra. Det er en mini-serie. Jeg husker ikke hvordan de fremstilte skoletiden hennes i den filmen/serien, siden det er så lenge siden jeg har sett den. Men husker i hvert at jeg likte den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er forresten Ruth Wilson og Toby Stephens, som spiller Jane og Herr. Rochester i den filmatiseringen.

      Slett

© My Secret BookNook 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis