onsdag 13. juni 2012

Fra bok til film: Harry potter og De Vise Stein

Dette er første gangen med 'Bok til Film' og siden de fleste har sett/lest Harry Potter, tenkte jeg at Harry Potter og De Vise Stein var et godt valg. Minner på om at alle velger selv hva de vil skrive om, og så linker du innlegget ditt her! Da setter vi i gang. 

Jeg har ikke tatt med alle tingene som ikke er tatt med i filmen, men det er fordi jeg ikke vil lage et kjempe langt innlegg. Tatt med de tingene jeg tenker over når jeg ser filmen.


Jeg føler at det ikke er like store forskjeller mellom bok og film i Harry Potter og De Vise Stein, som i de andre bøken. Dette er fordi Joanne Rowling var involvert i hele filmprosessen, men jeg føler at de lot hver å ta med noen scener fra boken. Men alt i alt, syntes jeg filmen representerer boken veldig bra!

1. Begynnelsen
Begynnelsen i boken og på filmen er helt forskjellige. I filmen starter det med at Humlesnurr og McSnurp snakker sammen om hvordan Harry kommer til å bli verdenskjent og så kommer Gygrid med Baby Harry, så ligger de han forann døren til Dumlingene. I boken derimot begynner historien om Dumlingene, om hvordan Viktor som ser rare mennesker på gaten med kappe og hatter og hører at de snakker om Potterne. 

Hva syntes jeg? 
Jeg syntes at det var helt greit at de kuttet det ut av filmen, for folk som ikke hadde lest boken ville dette gjerne vært en kjedelig begynnelse! 

2. Dyrehagen
En liten detalj som de har tatt vekk fra filmen er at Dudleif hadde med seg en kompis til dyreparken, med navnet Simion Smelkus. Itillegg så faller ikke Dudleif i akvariet med slangen, glasset forsvinner bare slik at slangen kommer seg ut. 

Hva syntes jeg? 
Dette er smådetaljer de enkelt kunne tatt med i filmen, så det er jo litt irriterendes at de ikke tok det med. Men skjønner jo at filmen egentlig var ment for barn, så de ville lage det enklest mulig å forstå filmen på.

3. Harry får brevet sitt
I filmen mister viktor besinnelsen og tar med seg hele familien til en øde øy midt i havet for å slippe å få brev. Men i boken flytter han først Harry fra kottet til Dudleifs andre rom, så reiser de på hotell og så bestemmer han seg for å reise på den øde øyen. Når Gygrid kommer for å gi brevet til Harry, forteller han om hvordan foreldrene døde, om Voldemort. I filmen forteller han det til Harry etter at de har kjøpt skolesakene.

Hva syntes jeg? 
Syntes at Gygrid like gjerne kunne fortalt det til Harry i hytten, som på spisestedet. Jeg skulle no ønske at de tok med det at Harry fikk rommet til Dudleif, for da hadde kanskje folk som ikke har lest boken skjønt hvorfor Harry plutselig har fått soverom i film nr 2.

4. Harry møter Draco
I filmen møter Harry Draco i trappene på Galtvort, mens i boken møtes de i Madam Malkins skredderbutikk. 

Hva syntes jeg?
Dette syntes jeg egentlig var helt greit at de ikke tok med i filmen, for i boken vet ikke Draco hvem Harry er og det eneste han egentlig snakker om er hvordan mamma og pappa gir han alt han vil ha, og han ikke syntes at folk fra gompefamilier skal få lov å gå på Galtvort. Like greit at vi får den informasjonen senere i filmene.

5. Arresten
Den største og viktigste ulikheten mellom boka og filmen, finner vi i avsnittene der Harry og vennene må i arrest. I den boken må Harry, Nilus, Hermine og Malfang i arrest fordi de befant seg utenfor sovesalene på nattestid. Harry og Hermine hadde vært oppe i et av tårnene for å levere dragen til Gygrid, Nilus hadde lett etter dem – mens Malfang visste om Harrys planer, og var ute for å sabotere. I filmen er det derimot Ronny – altså ikke Nilus – som straffes. De tre bestevennene er på besøk i Gygrids hytte etter sengetid, noe Malfang oppdager – og alle fire elevene må i arrest.

Hva syntes jeg? 
Skjønner egnetlig ikke hvorfor de byttet om på handlingen her. Kanskje fordi de ville holde trioen med Harry, Ronny og Hermine i fokus? Ikke vet jeg. 

6. Kammerene
Når Harry, Hermine og Ronny skal redde steinen fra voldemort, må de igjennom noen prøvelser. I filmen havner de først i Stiklings djevelsnare, så må de fange en flygende nøkkel og til slutt klare trollmanssjakk. Men i boken, etter trollmanssjakk'en,kommer de inn i et rom med et utslått troll og til slutt i et rom med forskjellige eliksirer hvor det kommer flammer forann dørene som leder fram og tilbake. Hermine må velge en som tar Harry videre og en som tar henne selv tilbake til Ronny. Det er 7 eleksirer, 2 vil ta deg igjennom flammene, 3 er gift i og 2 er det vin i. 

Hva syntes jeg? 
Jeg syntes jo at det var litt skjipt at de ikke tok med det med eliksiren i filmen. Tror det hadde blitt et spennende innslag til filmen, for her får man virkelig vite hvor smart Hermine egentlig er. 

Jeg tror at filmen er forenklet i forhold til boken fordi filmen ikke bør være alt for lang. Boka er nokså kompleks og har et detaljert hendelsesforløp – og jeg tror filmskaperne fant det bedre å kutte ut enkelte episoder som uansett ikke ville hatt noen innvirkning på selve handlingen, enn å drøye ti ekstra minutter. Selv om jeg noen ganger skulle ønske de tok med noen av tingene som de utelatte. 


Noe du skulle ønske de tok med i filmen?

5 kommentarer:

 1. Synes de klarte det bra med Harry Potter filmene jeg :) Er filmer man kan se omigjen :) Og er vanskelig og skape det. Men morro og lese alle punktene du tok med. Selv 100 år siden jeg leste Harry Potter første gang og 50 siden jeg så filmen. Så husket ikke alle disse detaljene :P
  Morsomt og få oppfriska :)

  Btw. et lite tipp, kan du slå fra det der med at du må taste en kode hver gang man skal kommentere på bloggen din :) er så utrolig vanskelig og lese hva man skal skrive, og da blir jeg rett og slett frustrert xD Og vil jo gjerne kommentere på bloggen din :D

  SvarSlett
 2. Fin omtale du kom med her. Har lest alle bøkene og de filmene som har kommet hittill. Nå venter jeg bare på siste film og avslutningen. Ønsker deg en fin lesehelg :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Siste filmen kom ut for sånn ca et halvt år siden ;)

   Slett
 3. Jeg syns du skrev masse bra tanker.

  SvarSlett

© My Secret BookNook 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis